Geschiedenis van Iron Mountain

Geschiedenis van Iron Mountain

  1. Home
  2. Over ons
  3. Geschiedenis

Iron Mountain werd in 1951 opgericht in Livingston, 200 kilometer ten noorden van New York City. De oprichter van het bedrijf, Herman Knaust, was bij de bewoners van de vallei van de Hudson-rivier bekend als de 'champignonkoning' omdat hij fortuin maakte met het kweken en verkopen van champignons. In 1936 kocht hij voor 9000 dollar een uitgeputte ijzerertsmijn en ruim 100 hectare land omdat hij meer ruimte nodig had om zijn product te verbouwen. Maar in 1950 was de markt voor champignons niet meer zo gunstig als voorheen. Dus waagde Knaust zich aan een ander zakelijk avontuur waarbij hij de mijn, die hij 'Iron Mountain' doopte, goed kon gebruiken.

Na WO II hielp Knaust vele Joodse immigranten zich te vestigen in de Verenigde Staten. Deze mensen hadden hun identiteit verloren omdat hun persoonsgegevens in de oorlog waren vernietigd. In die periode werd de wereld bevangen door de Koude Oorlog en de atoomdreiging. Deze twee factoren deden Knaust beseffen hoe belangrijk het is om informatie te beschermen tegen de gevolgen van oorlogen en andere rampen.

Zodoende werd in 1951 Iron Mountain Atomic Storage, Inc. opgericht. Dhr. Knaust opende de eerste 'kluizen' in Iron Mountain en opende een verkoopkantoor in het Empire State Building. Hij had gevoel voor publiciteit en haalde beroemdheden als generaal Douglas MacArthur over om Iron Mountain te bezoeken. De bijkomende media-aandacht was onderdeel van het marketingprogramma van de nieuwe onderneming. De eerste klant van Iron Mountain was East River Savings Bank, die microfilmkopieën van stortingsbewijzen en duplicaten van handtekeningkaarten in gepantserde wagens voor opslag naar de nieuwe bergkluis bracht. Andere zakelijke klanten volgden snel nu bedrijven uit New York zich de noodzaak begonnen te realiseren van het beschermen van hun belangrijke dossiers.

Iron Mountain bleef groeien op de New Yorkse markt, zodat de oorspronkelijke locatie te klein werd en een verhuizing naar een lege kalkmijn dichter bij de stad noodzakelijk werd. Iron Mountain was nu hét bedrijf voor de beveiliging van vitale informatie.

Binnen afzienbare tijd wilden klanten ook hun papieren gegevens bij Iron Mountain opslaan. In 1978 opende Iron Mountain zijn eerste bovengrondse informatieopslagfaciliteit in New York. De groei zette door en de New Yorkse Markt werd al gauw te klein. In 1980 opende Iron Mountain een vestiging in New England om te kunnen voldoen aan de groeiende behoefte aan de bescherming van computerback-upgegevens. In 1983 breidde Iron Mountain zich verder uit in New England met de aankoop van het New England Storage Warehouse in Boston. Dit was de eerste acquisitie van Iron Mountain en opende de weg naar de markt voor het beheer van medische en juridische dossiers.

Medio jaren tachtig van de vorige eeuw had Iron Mountain alle productlijnen vergaard die samen de basis vormden van het bedrijf zoals we dat nu kennen. Het bedrijf leverde diensten voor het beheer en de opslag van papieren dossiers (waaronder uitgebreide activiteiten op de medische en juridische verticale markten), off-site dataprotectie en bescherming van belangrijke archieven in New York en New England.

In 1988 zette Iron Mountain een belangrijke stap met de aankoop van Bell & Howell Records Management, Inc., een dochteronderneming van Bell & Howell Corporation die vier keer groter is. Bell & Howell Records Management, de toenmalige marktleider, was actief in 12 grote Amerikaanse markten die niet tot de afzetmarkt van Iron Mountain behoorden. Met deze overname werd Iron Mountain de eerste nationale serviceaanbieder in de branche.

De groei zette zich voort en in 1995 was Iron Mountain uitgegroeid tot een onderneming met een jaaromzet van meer dan 100 miljoen dollar. De directie vond dat de tijd was aangebroken om te consolideren. In februari 1996 ging Iron Mountain naar de beurs om kapitaal op te bouwen, onder meer om deze samenvoeging mogelijk te maken.

Momenteel is Iron Mountain de marktleider in informatiemanagement services, met 230.000 klanten in 46 landen op zes continenten. Onder de beursnaam IRM op de NYSE is Iron Mountain opgenomen in de S&P 500 Index en maakt het bedrijf deel uit van de Fortune 1000-lijst (momenteel positie 619). Organisaties in elke belangrijke branche en van elke willekeurige grootte (waaronder meer dan 94% van de bedrijven op de lijst van Fortune 1000) vertrouwen op Iron Mountain als hun partner in informatiebeheer.

Met een omzet van 3.5 miljard dollar in 2016 en het breedste dienstenpakket, is Iron Mountain overal ter wereld de vertrouwde partner voor informatiemanagement services.

Herman Knaust bleek een enorme vooruitziende blik gehad te hebben toen hij in 1952 zei:
"This business will mushroom…"
Voorpagina, Wall Street Journal, 24 okt. 1952

Opgericht:
1951

Diensten:
Archief- en informatiebeheer
Externe opslag en beheer van backup tapes

Dekking:
52 landen op zes continenten

Medewerkers:
25,000+

Klantaccounts:
230,000

Faciliteiten wereldwijd:
1,400

Omzet:
2016 - $3.5 miljard

Beursnaam:
NYSE: IRM

Fortune 1000-positie:
#619