Tips voor de vernietiging en afvoer van harde schijven

Onderwerpen: Risicobeheer

Wilt u af van uw oude harde schijven maar weet u niet zeker wat de juiste aanpak is? In plaats van het antwoord te zoeken op Google, kunt u beter een ervaren partner vragen om uw te helpen bij de vernietiging van uw IT-apparatuur.

Tik op Google de zoekterm "harde schijf vernietigen" in, en u vindt filmpjes van mensen die hun schijven met een bijl aan gort slaan of hun computers met een hydraulische pers vermorzelen. Deze vernietigingsfilmpjes leveren ongetwijfeld leuk entertainment op, maar gaan voorbij aan de consequenties die onjuiste IT-apparatuur verwijdering met zich meebrengt. Wat als iemand een schijf herstelt die u vergeten bent te wissen, of u aangeeft bij de milieupolitie voor het dumpen van kapotte monitors?

Regel #1 van IT-verwijdering: laat het over aan de experts

Deze scenario's laten zien dat er bij de vernietiging van IT-apparatuur talrijke, specifieke problemen opdoemen. De beste oplossing om deze hoofdpijndossiers te voorkomen, is in zee gaan met een partner die gespecialiseerd is in het vernietigen van IT-apparatuur. Als u uw harde schijven op de juiste manier laat vernietigen – of ze nu in uw desktops, laptops, tablets of smartphones zitten – dan beschermt u uw bedrijf en bent u in staat de steeds veranderende de vernietiging van IT-apparatuur na te leven.

Stel uzelf de volgende vragen wanneer u afstand doet van uw oude elektronica:

1.Wie brengt mijn harde schijven naar hun laatste rustplaats?
We kennen allemaal de horrorverhalen: harde schijven van een ziekenhuis die uit de auto van een externe partij worden ontvreemd. Computerapparatuur die achter uit vrachtwagens wordt gestolen. Als het op elektronisch afval aankomt, moet u er op kunnen vertrouwen dat uw harde schijven veilig zijn onderweg, en veilig hun eindbestemming bereiken.

Werk samen met een betrouwbare partner die beschikt over erkend beveilingspersoneel dat uitgebreid gescreend en gekeurd is, en over voertuigen die uitgerust zijn met een alarmsystemen en traceerbaar zijn.

2. Zal uw vernietigingsmethode alle data ook permanent wissen?
Datalekken in de gezondheidszorg door onjuiste verwijdering van elektronisch afval komen steeds vaker voor, volgens een recent rapport van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Welzijn. Kleinere organisaties deden 155 keer melding van een datalek, waarvan 4.518 individuen slachtoffer werden. In hetzelfde segment werden 61 meldingen gedaan van computerhacks waarbij 2.619 individuen werden getroffen. Met deze ontnuchterende feiten in het achterhoofd is het dus van belang dat uw leverancier kan garanderen dat uw schijven volledig vernietigd worden – en dat uw data niet hersteld kan worden.

3. Heb ik alles vernietigd?
Harde schijven zitten in allerlei apparaten, van laptops tot tablets en game-consoles. Als u er niet zeker van bent wat er precies vernietigd moet worden, dan kan een betrouwbare partner u helpen een datavernietigingsprogramma op te zetten dat rekening houdt met al uw e-waste wensen.

4. OK, u heeft confetti gemaakt van mijn harde schijven. Bedankt! Hoe kan ik dat nu bewijzen aan regelgevers?
Uw partner kan een vernietigingscertificaat leveren met een verklaring dat alle data die waren opgeslagen op uw elektronische media op juiste wijze verwijderd zijn en alle hardware correct vernietigd is. Kan uw partner een dergelijk certificaat niet overhandigen, dan riskeert u negatieve audits en een scala aan compliance problemen.

De hamer hanteren om harde schijven te vernietigen, ziet er online weliswaar grappig uit maar beschouwt u ongetwijfeld niet als realistische optie. Doe-het-zelven bij IT-afvalverwijdering is overigens niet alleen onpraktisch maar ook gevaarlijk. Het is beter om een ervaren partner in de arm te nemen die u helpt bij een veilige en efficiënte vernietiging van uw oude apparaten en u tevens een hoop kopzorgen bespaart.

Heeft u vragen over de veilige vernietiging van IT-apparatuur? Lees meer verhalen over dit onderwerp in het Kenniscentrum, of neem contact op met het Iron Mountain Data Managementteam. U wordt dan geholpen door een deskundige specialist op het gebied van producten en diensten, die op uw specifieke uitdagingen ingaat.